RETKI MAANINGALLE 4.8.2019

Maaningan kirkolla on sunnuntaina 4.8.2019 pitäjäseuramme muistolaatan paljastustilaisuus klo 10.00 alkavan Jumalanpalveluksen jälkeen.

 • Pälkjärveläiset evakoitiin talvisodan jälkeen Maaningalle. 1940-luvun alkupuolella noin 50 evakkoa sai viimeisen leposijansa Maaningalla. Laatta tulee heidän ja myöhempinä vuosikymmeninä Maaningalle haudattujen pälkjärveläisten muistoksi.
 • Matkan aikataulu ja reitti: Joensuu/matkailupysäkki klo 7.00, Eväskontti 7.05 ja Ylämylly 7.15. Kuopiontien varrelta pääset kyytiin ilmottamastasi paikasta. Matka maksaa 50 euroa henkilö ja siihen sisältyy kuljetus, ruokailu ja Maaningan kiertoajelu. Ilmottautumiset 17.7.2019 mennessä Maija Närhelle p.0400 588 490.

TEATTERIMATKA NOKIALLE LAUANTAINA 20.7.2019

TEATTERIMATKA HELSINGISTÄ NOKIALLE LAUANTAINA  20.7.2019

Klo 9.00 Lähtö Kiasman pysäkiltä

Klo 12.00 Ruokailu Tampere-talon Tuhto-ravintolassa.
•    Nautimme runsaan ja maukkaan brunssipöydän antimista, johon kuuluu runsas valikoima erilaisia alkuruokia ja salaatteja, lämpimiä vaihtoehtoja ja herkullinen jälkiruokapöytä. (Sisältyy matkan hintaan).
•    Halukkaat voivat brunssin lisäksi tilata omalla kustannuksellaan 10 euron hintaisen annoksen kolmesta pääruokavaihtoehdosta.

Ennen teatteriesitystä pieni kiertoajelu Nokialla Tuomo Nenosen opastamana.

Klo 15.00 Nokian kesäteatteri: Vuoksen laulu
•    Romantiikkaa, musiikkia, laulua, kyyneleitä ja myös suurta onnea näyttämön täydeltä.
•    Askanmäen Kaunis Kaija on vanha 1800-luvulta peräisin oleva kansantarina nuoresta naisesta, joka päätyi karjalaisten laukkukauppiaiden ryöstämänä rajan taakse. Juhani Aho on saanut tarinasta aiheen balladiromaaniinsa Juha.
•     Vuoksen laulu on tähän romaaniin perustuva rakkaustarina, joka näytellään Itäisessä Suomessa, kahden maailman rajalla, metsien, vaarojen ja pitkien vesireittien varrella. Se kertoo vanhenevan korvenraivaajan, hänen nuoren vaimonsa ja rajan takaa tulevan kauppamiehen tarina.

Matkan hinta riippuu lähtijöiden määrästä – 72 euroa /25 henkeä ja 79 euroa / 20 henkeä. Matka maksetaan bussissa menomatkalla. Ole ystävällinen ja varaa tasaraha.

Hintaan sisältyy bussikuljetus, brunssi Tampere-talon Tuhto-ravintolassa ja teatterilippu. Väliaika kahvit teatterilla kustantaa pitäjäseura kahvikassamme tuotosta.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 28.6.2019 mennessä Pirkko Niemelle joko sähköpostilla Pirkko.Niemi0@saunalahti.fi tai puhelimitse 050 3700812. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeisistä peruutuksista joudumme veloittamaan täyden hinnan.

Paluu Kiasman pysäkille noin klo 21.

Tervetuloa joukolla mukaan teatteriretkellemme!

Pääkaupunkiseudun pälkjrveläisten toimikunta – Kirsti, Lissu, Maija, Paavo, Pirkko ja Piia.

70-VUOTISJUHLA JA VUOSIKOKOUS 7.7.2019 JOENSUUSSA

Pälkjärven Pitäjäseuran ry 70-vuotisjuhla ja vuosikokous pidetään sunnuntaina 7.7.2019 Joensuussa Hotelli Kimmelissä Itäranta 1, Joensuu

 • Sunnuntaina klo 9.00 Kunniakäynnit raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkillä. Rauhankaru 4, Joensuu.
 • Vuosikokous klo 12.00 kabinetissa ennen 70-vuotisjuhlaa.
 • 70-vuotisjuhla klo 13.00 ravintolasalissa.
 • Tervehdyssanat - Jouni Mönkkönen
 • Musiikkia - Jaana Pöllänen
 • Juhlaruokailu
 • Musiikkia - Jaana Pöllänen
 • Juhlapuhe - Pirkko Sallinen-Gimpl - Kirjailija sekä intohimoinen Karjala-tutkija
 • Kuoroesitys
 • Tervehdykset ja huomionosoitukset
 • Lausuntaa
 • Musiikkia - Jaana Pöllänen
 • Päätössanat - Unto Kortelainen
 • Karjalaisten laulu
 • Tilaisuuden päätteeksi juhlakahvitus

Pyydämme ystävällisesti ilmottautumaan juhlaamme 20.6. 2019 mennessä sekä maksamaan 20 euroa per/henkilö juhlaruokailusta Pitäjäseuran tilille F130 5770 0520 0298 82

Ilmottautumiset Maija Närhelle p.0400 588 490 tai sähköpostilla maija.narhi@telemail.fi

Olette sydämellisesti tervetulleita juhlapäiväämme!

KIIHTELYSVAARAN KIRKKOKERÄYKSEEN OSALLISTUMINEN

Hyvät jäsenet! Kiihtelysvaaralaiset saavat uuden kirkon poltetun tilalle. Tämä on koskettanut ihmisiä lähellä ja kaukana. Jos haluatte osallistua kirkon uudelleen rakentamiseksi olevaan keräykseen, voitte lahjoittaa haluamanne summan oman tunnon mukaan. Kiitos lahjoituksesta!

Kiihtelysvaara-Seuran keräystili: FI86 5047 0720 0560 88

 

TÄYDELLINEN HENKILÖ- JA PAIKANNIMIHAKEMISTO VALMISTUNUT

Pälkjärveläinen-lehdestä on nyt saatavilla täydellinen henkilö- ja paikannimihakemisto. Siihen  on koottu henkilö- ja paikannimet kaikista vuoden 2018 loppuun mennessä julkaistuista 21 numerosta. Hakemistossa on yhteensä 126 sivua, joten siihen mahtuu melkoinen määrä nimiä. Se on kätevä tapa etsiä tietoja pälkjärveläisistä juurista ja samalla selvittää se, mistä numeroista kaivatut tiedot löytyvät.

Hakemiston on laatinut Hannu Väisänen. Lehden toimituskunta kiittää lämpimästi Hannua suuren työmäärän vaatineesta urakasta, jonka Hannu teki talkootyönä vaivojaan säästämättä. 

Hakemisto löytyy Pälkjärveläinen-lehden välilehdeltä tämän sivun oikeasta reunasta. Se on pdf-muodossa ja siten ladattavissa omalle koneelle.   

Psta Kirsti Sälli 18.1.2019

 

TIETOSUOJA

 • Karjalan Liiton jäsenrekisteri muodostuu liiton jäsenistä, jäsenyhteisöstä sekä jäsenseurojen henkilöjäsenistä, jota liitto ylläpitää ja käyttää. Jäsenseurat ovat ulkoistaneet Karjallan Liitolle tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimet. Jos joku  seuramme henkilöjäsenistä kysyy tietosuoja-asetuksen selosteeseen merkittyjä omia tietojaan, on ne saatavana seuramme sihteeriltä Maija Närheltä puh. 0400 588 490.

 • https://www.karjalanliitto.fi/media/karjalan_liiton_rekisteriseloste_230518.pdf

JUHLAMATKA HAAPSALU - VORMSI 2.- 5.9.2019

 •  Matkan toteuttaja Liikenne Kinnunen Oy, hinta 292 euroa 2/hh ja 352 euroa 1/hh henkilö puolihoidolla. Ensimmäiset 40 henkeä mahtuu mukaan. Ilmottautumiset Maija Närhelle puh. 0400 588 490. Hyvää matkaa!
 • Lähtö Joensuu/Prisma 2.9. klo 2:20, Kirkkokatu 2:30, Mikkeli 5:45 ja Helsinki/Länsisatama 9:30. Paluu 5.9. Tallinnasta klo 13:30 lähtevällä laivalla.
 • Alustavaa ohjelmaa. 3.9. tutustuminen Leskisten opastuksella Haapsalun keskustan nähtävyyksiin kuten Prumenad, Piispanlinna, Päevavilla, Myyrivahe, Teele Kohvik jne., ke 4.9. klo 7:45 lautalla Vormsiin, jossa kiertoajelu Timo Leskisen opastuksella kohteina mm. käsityötupa, Sviby-museo, Saksby, Rumbun lintutorni, kirkko ja hautausmaa. Ruokailu Leskisillä klo 11:00 kiertoajelun välissä.

MITÄ TEHDÄ VANHOILLA VALOKUVILLA?

Onko hallussasi vanhoja valokuvia, jotka ovat käyneet itsellesi tarpeettomiksi? Et ehkä edes tiedä, keitä kuvissa on. Kuvissa voi olla repeämiä ja tahroja. Mitä tehdä?

Pitäjäseura ottaa mielellään vastaan vanhoja Pälkjärveen tai pälkjärveläisiin liittyviä valokuvia. Vaikka et itse tunnistaisikaan henkilöitä ja tapahtumia, kuvistasi voi olla paljon iloa ja hyötyä monelle muulle, sillä joku muu voi tunnistaa kuvistasi omia esivanhempiaan ja muita heimolaisiamme. Pitäjäseura hankkii vanhoihin valokuviin tunnistustietoja mm. pitämällä niitä esillä tapahtumissaan ja nettisivuillaan. Lisäksi valokuvia voidaan käyttää pitäjäseuran julkaisuissa (aina lähde mainiten).

Pitäjäseura voi luovuttaa vanhoja valokuvia aikanaan eteenpäin Pohjois-Karjalan museolle, mutta silloinkin turvataan sekä valokuvien luovuttajan että pitäjäseuran käyttöoikeudet valokuviin.

Pitäjäseuralle ja Pohjois-Karjalan museolle kertyy näin ajan myötä arvokas kokoelma Pälkjärvi-aiheisia valokuvia.

Ota yhteyttä pitäjäseuran sihteeriin Maija Närhiin! (Teljotie 8, 80160 Joensuu; puhelin 0400 588 490; email: maija.narhi [ät] palkjarvi.fi)

 

PÄLKJÄRVEN KARTTAHANKE

Kaikki merkitsemään kotipaikan koordinaatteja

Pitäjäseurassa on parhaillaan menossa karttahanke. Hankkeen tavoitteena on merkitä jokaisen asumuksen sijainti kartaan niin tarkasti, että myös seuraavat sukupolvet löytävät suvun entiset asuinpaikat. Jokaisen pitäjäläisen apu on tarpeen, jotta hanke onnistuu mahdollisimman hyvin.

Useat pitäjäläiset ovat ottaneet jo aiemminkin ylös oman kotipaikkansa koordinaatit. Nyt toivotaan muidenkin pitäjäläisten kotikylillä käydessään merkitsevän ylös oman kotipaikkansa, naapureiden ja muiden tärkeiden paikkojen koordinaatteja. Tärkeitä paikkoja voivat olla koulut, isot kivet ja muut maamerkit. Myös tieto signaalin tarkkuudesta on hyvä merkitä, jos se on tiedossa.

Toimittakaa ystävällisesti kaikki koordinaatit ja myös niiden mahdollinen tarkkuus Piia Riikoselle osoitteeseen riikonen.piia@gmail.com tai Paavo Valoselle osoitteeseen pvalonen@hotmail.com Pitäjässä on useita samannimisiä sukuja ja henkilöitä, joten kertokaa samalla myös se, kenen talosta on kyse ja missä kylässä talo on.

Latausohje

Älykännykät ja muut tekniset laitteet ovat koordinaattien keräämisessä käyttökelpoisia ja helppokäyttöisiä. Alla on ohje, kuinka voit ladata puhelimeesi esimerkiksi sen GPS-sovelluksen, joka on koettu toimivaksi ja helppokäyttöiseksi aiemmilla matkoilla. Toistaiseksi ohje on vain androidpuhelimille (sama sovellus löytyy iPhonen Apple Storesta).

 

 

 

Katso kartan nykytilanne

Löydät Pälkjärven kartan vuodelta 1936 kohdasta Pälkjärvi/Kartta 1936. Tutki sitä ja lähetä korjaus- ja täydennysehdotuksiasi.

 

PÄLKJÄRVELÄINEN 21/2018 ON ILMESTYNYT

 

Lisätietoja sisällöstä ja lehden tilaamisesta saat tuosta oikealta klikkaamalla otsikkoa "Pälkjärveläisen numero 21/2018 on ilmestynyt".

 

PÄLKJÄRVI-RYHMÄ FACEBOOKISSA

Facebookiin on perustettu Pälkjärvi-ryhmä 18.5.2014 bussissa valkovuokkomatkalta Helsinkiin palatessa.

Ryhmä löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/groups/836289516382937/

Ryhmä on tarkoitettu kaikille niille, joiden sukujuuret - vanhemmat, isovanhemmat ja muut juuret - ovat Pälkjärvellä tai jotka muuten vaan ovat paikasta kiinnostuneet.

Tervetuloa ryhmään!

 

GALLERIA

Galleriassa on nyt 1070 kuvaa (tilanne 5.9..2015) jaoteltuna aiheiden mukaan 29 albumiin. Uusinpana albumi "Seuran kesäjuhlat 12.7.2015. Kokonaan tai lähes kokonaan tunnistamattomille kuville on luotu oma albumi. Mahdolliset tunnistetiedot voi lähettää joko palautelomakkeella tai kirjoittaa rekisteröitymisen jälkeen kunkin kuvan kommenttikenttään.

Viimeksi lisätyt kuvat näkyvät kussakin albumissa aina ensimmäisenä. Galleriassa on monipuoliset hakutoiminnot, joiden avulla kuvia voi etsiä esim. tietyn nimisistä henkilöistä tai kylistä.

Kuvia voi katsella vapaasti ilman rekisteröitymistä. Kuvien kommentoimista ja tunnistetietojen lisäämistä varten tarvitaan rekisteröityminen. Toivomme kommenttien kautta saavamme mahdollisimman monelle "nimettömälle" henkilölle nimen ja mahdollisesti muutakin tietoa kuviin ja niiden esittämiin tapahtumiin ja paikkoihin liittyen.

SA-kuvat-albumiin on koottu sota-ajan kuvia Pälkjärven taloista ja maisemista. Kuvat on nimetty SA-kuva-arkiston numeroinnin mukaan ja kuvatekstit siirretty lähes sellaisinaan SA-kuva-arkiston sivuilta. Näihin kuviin kaivataan lisää tietoja, esim. kenen taloja kuvissa näkyy.

Galleriaan lisätään jatkossakin seuran nykyisestä toiminnasta kertovien kuvien lisäksi myös vanhoja kuvia.

 

PÄIVITYKSIÄ KOTISIVUILLE • Joensuun tapahtumakalenteria päivitetty 22.5.2019.
 • Ajankohtaista: Retki Maaningalle 4.8.2019 Joensuusta (lisätty 22.5.2019)
 • Ajankohtaista: Pitäjäseuran 70-vuotisjuhla 7.7.2019 Joensuussa Kimmelissä (lisätty 21.5.2019)
 • Ajankohtaista: Teatteriretki Helsingistä Nokialle lauantaina 20.7.2019 (lisätty 18.5.2019)
 • Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapahtumakalenteria päivitetty 26.3.2019
 • Jäsenkirjeet: Jäsenkirje 1/2019 (lisätty 24.2.2019)
 • Ajankohtaista: Kiihtelysvaaran kirkkokeräykseen osallistuminen, Valkovuokkomatka 18.-19.5. 2019 ja Juhlamatka Haapsalu-Vormsi 2.-5.9.2019. Päivitetty 23.1.2019.
 • Linkkilistaan lisätty yksi uusi linkki 14.12.2018 - Linkin takaa löytyy 17 tarinaa pälkjärveläisistä naisista.
 • Tarinat - Jaakko Jormanainen: Itsenäisyyspäivän kynttilänsytytysmatka Pälkjärvelle (lisätty 14.12.2018)
 • Tarinat - Lissu Kaivolehto: Ruskiilaisten juhlissa 27.10.2018 (lisätty 14.12.2018)
 • Ajankohtaista: Tietosuoja (lisätty 26.10.2018)
 • Ajankohtaista: Juhlamatka Haapsalu - Vormsi  (lisätty 26.10.2018)
 • Osoitteesta www.luovutettukarjala.fi löydät otsikosta pitäjä pitäjältä Pälkjärven kohdalta Karjala -lehden Pälkjärvi -liitteen vuodelta 1970 (12 sivua).